Rendeléskövetés
Terminálkereső
Információ
06-1-451-1088

Felhasználói fiókom

Kérjük válasszon...
Kijelentkezéskor biztonsági okokból minden nem mentett projekt és kosara tartalma törlődik.

Csak nekünk: Ernie Suto természetfotós elárulta hétpecsétes titkait! – gyakorlati tanácsok, hogy szintet ugorj a tájfotózásban

Ilyen még nem volt! A nemzetközileg elismert természetfotós, Ernie Suto saját fotóin keresztül árulta el azokat a titkokat, és tapasztalatokat, amelyeket több évtized alatt gyűjtött össze. Tudását most te kamatoztathatod! Ha pedig kíváncsi vagy a képeire közelebbről, nézd meg azokat a Gödöllői Királyi kastélyban, és a hatvani Vadászati Múzeumban található kiállításon, amelyek a CEWE szervezésében valósulnak meg.

- Az állvány akkor stabil, ha kihúzod a lábakat, és nem használod a középoszlopot.
- Mindenképpen vedd le a fényképező nyakpántját, ha állványról fényképezel, mert lengedezni fog a szélben, ami bemozdíthatja az expot, ráadásul el is dőlhet.
- Sose hagyd magára a géped, mindig legyen nálad, mert bármikor jöhet egy nagy szél, ami kárt tehet benne.
- Figyelj a horizontra! A fekvő gépek ne dőljenek egyik irányba sem!
- Bárhova mész, mindig gyűjtsd össze magad után a szemetet, ne hagyj ott semmit!
- Gondolj mindig arra, hogy nem éri meg másokat másolni, mert azzal tudsz kitűnni a tömegből, ha valami újat, egyedit mutatsz meg.
- Keresd az ismeretlen tájakat, készülj fel a fotózásra, tudd, mi fog rád várni. Kutass sokat az interneten a helyszín után, nézd meg a napállást.

- Ne akarj olyan képet csinálni, amit más már megcsinált! Az emberek többségénél egy hasonló képen, mint amilyen ez, a víz teljesen fehér. Ez olyan, mintha festve lenne. A tökéletes zársebesség a titka. Itt 15 képet készítettem, különböző zársebességgel. Körülbelül negyed másodperc volt a nyerő. Azért jó, ha ilyen a víz a képen, mert látsz részleteket a képen, nem csak egy fehér részt, amit negatív térnek hívok, hiszen nem tartalmaz információt. A szem részleteket akar látni. Ez a víz annyira magával ragadó így, hogy nem is érdekli a nézőt, mi van a háttérben.

- Jó dolog, ha egy kép láttán nem tudod eldönteni mit ábrázol, és gondolkodásra késztet. Ez egy havas hegy vörös sziklákkal. Amerikában a Bryce Canyonban fotóztam, nagyon ritka, ha ennyi havat lát ott az ember.

- Ez a kép a Mojave-sivatagban készült. Száraz bokorsor, ami egyébként zöld lenne, teljesen véletlenül találtam. Keresd a szokatlan dolgokat! Vittem ide magammal egy fotóst, magasabban voltunk. Amikor megláttuk, rögtön le akart rohanni megfotózni lentebbről, de nem engedtem. Hogy miért? Mert fotózunk, nem szabad összejárkálni a helyszínt! Először fotózz meg mindent a távolból, utána menj csak közelebb!

- Ha részleteket fotózol, olykor jót tesz a képnek, ha dimenzióba helyezed a tájat. Az, hogy ott van a távolban egy ember, még jobban ráerősít a sivatag monumentális méretére.

- Egy-egy profi fotó mögött rengeteg türelem, elfogadás áll. Ez egy ötezer éves fa Amerikában. Egy expóból készült. Tudtam mit szeretnék fotózni, ezért hónapokig vártam arra, hogy a tejút a fa fölött legyen. Este nyolckor kimentem helyszínszemlére, amiért megint csak meg kellett dolgozni, ugyanis 3500 méter magasan volt, majd éjfélkor újra, már fotózni. Hajnali kettőkor sikerült elkészíteni. Az ilyen típusú képeknél fontos, hogy az előtérben legyen valami különleges forma.

Szép fényeket kívánok mindenkinek!

Ernie Suto