Téli sütik – letölthető CEWE-sablon Szöllősi Kiss Orsival
Hogyan lettél ételfotós? Mikor lett ez számodra több, mint hobbi?
– Elsőre talán furcsán hangzik, de engem megkértek, hogy legyek ételfotós. Tizensok éve, még bőven az online oktatás népszerűsége előtt anyukáknak tartottam online fotótanfolyamot arról, hogyan örökítsék meg gyerekük mindennapi fontos pillanatait. Mindenki őrültnek tartott, amikor meghallotta ezt az ötletemet, de végül olyan sikere lett, hogy az akkoriban tömegesen induló gasztroblogok szerzői elkezdtek üzenetekkel bombázni, hogy ugyan, készítsem már el ennek az ételfotós változatát is. Ezzel párhuzamosan két barátnőm cukrászként és szakácsként kezdett dolgozni az egyik nagy lapkiadóval, és engem hívtak ételt fotózni. A próbafotózás előtt rettenetesen izgultam, de végül a párolt spenót, a spenótos rizottó és egy citromos süti fotóival megugrottam az elvárásokat. Négy és fél évig voltam a kiadó ételfotósa, 76 magazint, 41 címlapot fotóztam, és több mint harmincezer ételfotót készítettem nekik.
Jó ideje a CEWE-vel is együtt dolgozol.
– Évekkel ezelőtt, a Telepocak Jótékonysági kampánnyal kezdődött a közös munka, és nagyon jó kapcsolat alakult ki köztünk. Aztán felmerült egy olyan könyv ötlete, amelyben a kedvenc családi zöldséges receptjeimből válogatok, de sablonként másoknak is elérhető lehet. Így született a sorozat első darabja, a Zöldségek. Ezeket az egyszerű, könnyű recepteket bárki elkészítheti. A folytatás most a Téli sütik. Karácsonyinak indult, de nem akartuk ennyire beszűkíteni a témát.
Minden nyilván nem férhet bele egy ilyen könyvbe. Mi alapján válogattad a „szereplőket”?
– Olyan recepteket, fotókat választottam, amelyek nekem valamiért fontosak. A fényképezéseimhez egyébként mindig sütnöm-főznöm kellett, de erre volt kereslet – a család is édesszájú, és a szomszédoknak is gyakran jutott valami. Tehát már voltak is fotóim. Nem szerettem volna a tipikus karácsonyi süteményekre hagyatkozni, nem került bele a könyvbe például a zserbó vagy a mézes krémes – az egyetlen kivétel a bejgli, mert az a kép számomra különleges. Biztosan minden családnak megvan a bevált receptje, én most azt osztottam meg, amelyet húsz éve sütök, és még egyszer sem sikerült kirepeszteni. Szerintem egyébként azért, mert nem félek tőle.
Milyen lett az új könyv látványvilága?
– A Zöldségek könyv nem ijed meg a színektől, itt viszont nem akartam nagyon tarka képeket, vibráló karácsonyi kiegészítőket használni, nehogy giccses legyen a látvány. Amikor valaki elkezd fotózni, hajlamos elővenni a színes kockás abroszt, hozzá a karácsonyi mintás szalvétát és a csipkés szélű tányért, ami így együtt túl sok lehet. Ez egyébként egy coffee table book, azaz „dohányzóasztalra való könyv” sorozat, amihez olyan papírt választottunk, hogy bátran bevihessük a konyhába. Ha rácseppen egy kis folyadék vagy beborítja a liszt, könnyedén le tudjuk törölni, minden nyom nélkül.
Az első kötethez hasonlóan a borító élénkebb - a Téli sütiké piros -, de belül a hangulata teljesen más. Inkább visszafogottabb színvilágú, a nyugodt telet idéző, meghittséget sugárzó fotókat választottam. Az alap is semleges – ilyenkor másnak is egyszínű, esetleg önmagában texturált hátteret ajánlok. Ha egy nagyon színes alapra ráteszek például aprósütis képeket, akkor a háttér és a sütik is szinte „zsizsegnek”, ha pedig telefonnal fotózunk, nem tudjuk elmosni a hátteret, minden nagyon éles és zavaró lesz.
Milyen hatása van egy jó ételfotónak? Akár érzelmeket is át tud adni?
– Naná, sőt! Ha egy fotó semmiféle érzelmet nem vált ki, az sokszor nem túl szerencsés. Egy ételfotónál elvárható, hogy legalább egy kicsit megkorduljon a néző gyomra. Az olyan látványelemekkel biztosra lehet menni, hogy szép a fény, jól láthatók a textúrák, száll a cukor, csorog a karamell – hangsúlyozzuk azt, ami akkor is csábítja az embert, amikor az adott étel tányéron kerül elé, nemcsak fotón. Abban viszont nem hiszek, hogy nem ehető anyagokkal támogassuk meg a látványt. Van, aki ételfotózáskor a legkülönfélébb módszerekkel próbálja csábítóvá tenni a fogásokat. Használnak ilyenkor például borotvahabot, cipőkrémet, és sorolhatnám.
Orsi tanácsa:
Ne használjunk nem ételfotókhoz készült filtereket az ételfotóknál!
Az utóbbi időben nagyon elterjedt, bár talán már lecsengőben van, hogy mindenre ráteszik a filtereket. Ha egy ételfotóra kerül egy gyári filter, az sokszor eltorzítja a színeket. Márpedig megszoktuk, hogy a málna milyen piros, a banán milyen sárga, és ha ezek eltolódnak mondjuk kékes vagy barnás árnyalatokba, az nem túl gusztusos. Tartsuk meg az életteli, valódi színeket!
Néhányan esetleg úgy gondolhatják, hogy mindezt drága, profi eszközökkel lehet csak megvalósítani.
– Abszolút nincs szükség a legújabb eszközökre. A bejglis képet például egy olcsó, ötven éves objektívvel fotóztam, és gyönyörű fénypöttyöket ad mögötte a karácsonyfa világítása, éppen ilyet a mostani objektívekkel nem lehet elérni. Ez iskolapéldája annak, hogy egy jó fotóhoz nem kell a legmodernebb, legdrágább felszerelést beszerezni.
Orsi tippje:
Ha az elkészült karácsonyi süteményeinket, például valamilyen tortát, egymásra rakott zserbót, miegyebet fotózzuk, akkor tegyük be a karácsonyfa elé egy-két méterre. Így készült az említett bejglis kép is. Ezt nyugodtan telefonnal is le lehet kapni oldalról.
A CEWE Fotóvilág mostanra közeli ismerősöddé vált. Milyen dolgozni ezzel a szoftverrel?
– A Fotóvilág szoftver igen sokoldalú, rengeteg dolgot valósíthatunk meg vele. Viszont mindenképpen azt tanácsolom: ne kapkodjunk, adjunk egy kis időt magunknak arra, hogy megismerjük a lehetőségeket, megtaláljuk a megfelelő eszközöket – így nagy öröm lesz vele a munka! Ajánlom például az elrendezésnél a rács használatát, ez nagy segítség az igazításhoz, így milliméterre pontosan tudjuk bepakolni az elemeket az oldalakra.
Betűtípusok:
Az első kötetnél külön letölthető betűtípusokat választottam, most olyan megoldásokat kerestem, amelyek könnyebben hozzáférhetők. A törzsszöveget a leggyakrabban használt Times New Roman-nal írtam, és a sütik neve kapott egy extrább, cirkalmasabb típust – a Hello Script egy ingyenesen letölthető, nagy kontrasztú kalligrafikus font egyvonalú díszítésekkel és végződésekkel, párhuzamos tollheggyel tervezett, erőteljes, kerek testformákkal. Ez egy kicsit karácsonyi hangulatot is ad a könyvnek.
Azért is választottam ezeket a fontokat, illetve az egész könyv stílusa azért lett jóval visszafogottabb, mint a Zöldségeké, mert rendszeresen visszatérő téma, hogy a fiatalabb családtagok anyukákat, nagymamákat ajándékoznának meg egy családi receptgyűjteménnyel, hozzájuk pedig ezek a klasszikus vonalak közelebb állnak.
Amit eddig meséltél, abból kiderül, milyen sok dologra kell figyelni, hogy egy ilyen könyv ilyen minőségben elkészüljön.
Szerintem sokan nem is gondolnák, mennyi pepecselés, tervezés, újragondolás, ötletelés van egy könyv elkészítése mögött. Bevallom, néha én is azt éreztem, megőszülök, mire elkészülök, de közben meg nagyon jó volt 26. alkalommal is átszabni a dizájnt, újra utómunkázni a képeket, kitalálni az egyes részeket. Az pedig mindig egy csoda, amikor először kezembe veszem a kész könyvet, legyen az az éves családi fotóalbum vagy egy újabb receptkönyv. Szerencsére a CEWE sablonokkal már mindenkinek könnyű dolga lesz: akinek tetszik így, egy az egyben át tudja venni, csak kicseréli a szövegeimet, képeimet sajátokra. Ha pedig valaki szívesen kísérletezik egyéb megoldásokkal, arra is ott a lehetőség.
Lapozd végig a könyvet online, és nézd meg oldalról oldalra, milyen lesz a saját CEWE receptkönyved.
Hogyan töltheted le a CEWE receptkönyv sablont?
Most te is elkészítheted a saját receptkönyved Orsi sablonjából – egyszerűen, pár lépésben:
- Töltsd le a CEWE FOTÓVILÁG szoftvert a számítógépedre.
- Válaszd ki, majd töltsd le a „TÉLI SÜTIK” sablont Szöllősi Kiss Orsi összeállításában.
- A ZIP-fájlt csomagold ki, majd dupla kattintással nyisd meg a szoftverben.
- Írd át a szövegeket, cseréld a fotókat a sajátjaidra – vagy használd úgy, ahogy van.
Ennél egyszerűbben nem is lehetne receptkönyvet készíteni. A receptkönyv sablon abban segít, hogy a családi kedvenceid méltó formát kapjanak, és igazi kincsként éljenek tovább.
